#Metoochallenge

Skippasin todella pitkään tämän tekstin kirjoittamista, koska aihe tuntuu todella rankalta. Halusin kuitenkin kirjoittaa tämän, koska toivon ja uskon, että tästä olisi apua joillekin ihmisille jotka ovat joutuneet tai joutuvat joskus kokemaan seksuaalistaväkivaltaa.
       
  Kyseinen haaste lähti liikkeelle, kun Amerikkalainen näyttelijä Alyssa Milano kertoi twitterissä, kuinka hän oli joutunut seksuuaalisen häirinnän uhriksi. Tästä tuli nopeasti maailmanlaajuinen ilmiö, kun näyttelijä itse kehotti muitakin uhreja tuomaan asian esille. Monet ihmiset ovat hämmästyneet, kuinka yleistä tämän muotoinen väkivalta on.
         
Milanon painottaa, että kaiken väkivallan suhteen on noudatettava nollatoleranssia koko maailmassa, niin työpaikoilla kuin yksityiselämässäkin. Tämä ongelma ei koske vain Amerikkaa, vaan koko maailmaa-- Tämä on maailmanlaajuinen, haitallinen ílmiö.
Seksuaaliväkivalta on yksi pahimmista asioista,
 mitä toinen ihminen voi toiselle tehdä.



Seksuaalinen väkivalta

Seksuaalisen väkivallan uhriksi voi joutua kuka vaan. Se ei katso sukupuolta tai ikää. Se on yhtä vakavaa aina. Sitä voi tapahtua myös luottamuksillisissa suhteissa. Tekijä on AINA vastuussa tapahtuneesta ei uhri. Seksuaalinen väkivalta loukkaa aina uhrin fyysistä ja henkilökohtaista koskemattomuutta.


Miten toimia välittömästi, jos sinusta tulee uhri?

Älä peseydy tai vaihda vaatteita. Mene välittömästi lääkäriin, vaikka näkyviä vammoja ei olisikaan. Tällaisen kokemuksen jälkeen ei kannata jäädä yksin, muista hakea apua. Ota yhteyttä poliisiin ja tee rikosilmoitus. Voit halutessassi vaatia kanssasi samaa sukupuolta omaavan työntekijän hoitamaan asioitasi.
Uhri saattaa syyttää itseään ja tuntea voimakasta häpeää.




Muista antaa tunteiden tulla, on normaalia reagoida!

Seksuaalinenväkivalta, varsinkin raiskaus on todella järkyttävä, traumaattinen kokemus. Kehosi ja mielesi luultavasti reagoivat tapahtuneeseen erilaisin oirein, kutein pahoinvoinnin tai ahdistuksen keinoin. Tapahtunut saattaa pyöriä mielessäsi todella hallitsemattomasti. Tottakai ne oireet tuntuvat pahalle, mutta se on kehon ja mielesi tapa käsitellä tapahtunutta. Anna oireille aikaa, niiden kesto voi vaihdella todella yksilöllisesti.


Älä jää yksin!

Tällaisen kokemuksen jälkeen ei ole hyvä olla yksin. Joidenkin kohdalla se saattaa tuntua paremmalta, turvallisemmalta vaihto-ehdolta, mutta todellisuudessa se ei ole sitä. Uhrina sinä tarvitset enemmän tukea muilta ulkopuolisilta ihmisiltä. Uskalla ottaa sitä vastaan!
        Useinkaan läheisimmät ihmisesi eivät osaa vastata tarpeitasi, joten olisi parempi hakea ammattilaisen apua. Sellaista saa ilmaiseksi netistä erilaisilta foorumeilta sekä paikkakunnallasi esimerkiksi terveuskeskuksesta tai perheneuvolasta.



Puhu ja tunne,  miten jatkan elämää?

Vaikka miten vaikealta se tuntuukin, älä yritä unohtaa tapahtunutta.  Unohtaminen ja tapahtuneen kieltäminen saattaa helpottaa väliaikasesti, mutta pitkällä tähtäimellä se vain pahentaa asioita. Vaikka kuinka yrittäisit unohtaa, kehosi ja mielesi sen kyllä muistaa. Tapahtuneesta olisi hyvä puhua tai tuoda jotenkin muulla tavalla esille, niin monta kertaa kuin haluat. Ensimäisen kerran jälkeen puhuminen helpottaa.Puhu, vaikka tuntisit itsesi likaiseksi tai häpeälliseksi. Minä tiedän miltä se tuntuu, mutta kun puhut siitä, tajuat, ettei ole syytä hävetä. Sinä et ole ollut syyllinen tapahtumaan.
               Puhu tapahtuman aiheuttamista tunteista ja vaikeuksistasi selvitä elämässä. Anna tunteillesi tilaa. Olet oikeutettu tuntemaan kaikkia tunteitasi. Voimakkaatkin tunnereaktiot ovat tarpeellisia ja normaaleja.
                Kun yrität säilyttää arjen pakolliset rutiinit, pääset helpommin ajattelemaan muutakin. Se luultavasti antaa sinulle turvallisuuden tunnetta. Muista syödä ja nukkua riittävästi. Jos jompi kumpi jää, olosi luultavasti vain pahenee. Jos koulu tai työelämä tuntuu hankalalta, muista olla itsellesi armollinen, ja pyydä itsellesi sairaslomaa. Toipuminen tällaisesta tapahtumasta vie luultavasti paljon aikaa.
                Tee asioita joista pidät. Liiku jos on mahdollista. Ainakin omalta osaltani voin sanoa, että liikunta oli paras apukeinoni. Se lievensi stressitilaani huomattavasti ja sain paremmin nukuttua.

Anna uhrille aikaa, älä hoputa häntä unohtamaan tapahtunutta!




Rikosilmoitus?


Seksuaalisenväkivallan kaikki muodot ovat rikoksia. Niihin on olemassa erillaisia rikosnimikkeitä. Lain mukaan myös oman puolison tai seurustelukumppanin raiskaaminen on rikos. Seksuaaliväkivallan uhri on oikeutettu maksuttomaan oikeusapuun tai tukihenkilöön. Jos tiedät tekijän ja pelkäät häntä, on syytä hakea lähestymiskieltoa.


Toivottavasti jollekin oli apua tästä blogi kirjoituksesta. Olen itsekkin seksuaalisenväkivallan uhri, ja olen todella pahoillani kaikkien niiden ihmisten puolesta, jotka ovat tätä kokeneet. Olette kaikki arvokkaita, ettekä ole ansainneet tätä. Tapahtunut ei ole sinun syytäsi. Et varmasti tule koskaan unohtamaan tapahtunutta, mutta opit elämään sen kanssa.


-Sinttumariaminttu



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Osmon Superhölkkä, 3-sija!

Minun tarinani seksuaalisuuteni löytämisestä

Tuhkasta nousi Mansikkatyttö