Mitä masennus oikeasti on?/mielenterveys #1

Ole hetki masentuneen ihmisen kengissä:

Masennus hiipii luokseksi hiljalleen. Alussa ponnistelet pienten asioiden kanssa, mutta yrität unohtaa sen. Se on kuin päänsärky: kerrot itsellesi sen menevän ohi. "Tämä on taas vain yksi huono päivä." Mutta se ei ole totta. Olet jumissa tässä mielentilassa.

Totut laittamaan kasvoillesi maskin ja jatkat elämääsi muiden joukossa, koska sinun on pakko. Niin muutkin tekevät. Ongelma ei kuitenkaan katoa.

Kamppailet yrittäessäsi esittää päivittäin ja se alkaa maksamaan liikaa. Siksi putoat   syvemmälle ja syvemmälle, ja alat perääntymään ystävien ja perheen luota,joskus jopa sulkien heidät kokonaan pois.
Kaikki tyydytys on poissa. Pienet asiat,joista sait ennen iloa, ovat täysin arvottomia. Pienimmätkin askareet  tekevät kipeää. 

Siksi menetät motivaatiosi. Miksi jatkaa yrittämistä, kun mikään ei saa sinua kuitenkaan onnelliseksi?
Kaikki tämä saa sinut voimaan huonommin ja jäät kiinni oravanpyörääsi. Yhtäkkiä huomaat eläväsi kuin hidastetussa filmissä. Päivistä tulee samanlaisia: pelkkää huminaa, vain...raskautta joka täyttää mielesi ja kehosi. Tunnet,ettet tule enää koskaan olemaan onnellinen.

Jatkat perääntymistä ja tuhoat ihmissuhteita. Häpeät kaikkea mitä olet tehnyt ja mitä olet jättänyt tekemättä. Osa sinusta haluaisi korjata asiat: hetkellinen purkaus, joka saa sinut haluamaan taas ulos tapaamaan ihmisiä,mutta... Se on hyvin lyhytkestoista, koska tiedät, ettei se toimisi kuitenkaan. Asiat joista ystäväsi innostuivat saavat sinut tuntemaan itsesi erilaiseksi ja huomaat suuren rotkon välillänne. 

Uusi epäonnistuminen ei ole enää vaihtoehto joten lopulta pysyttelet yksin mukavuus alueellasi missä kukaan ei kysele mitään.

Huono itsetunto ja arvottomuuden tunne ovat sietämättömiä. Ymmärrät, ettet voi jatkaa samaa rataa ja vain kaksi asiaa voivat tapahtua: Joko päätät hankkivasi apua tai... Saatat yrittää itsemurhaa.


 Mistä masennus oikeasti johtuu?

Monet youtubettajat ovat rohkeasti kertoneet omista mielenterveysongelmistaan. Harvoin kuitenkaan olen kuullut, että ihmiset todella tietäisivät mistä masennus johtuu. Tässä suht. pikainen kertomus:

Masennus johtuu aivoissa olevasta serotoniinin vajauksesta. Masennuksen aiheuttamia muutoksia aivoissa ei vieläkään tunneta tarpeeksi tarkasti ja ne voivat olla eri potilailla erilaisia. Usein masennusta tutkituissa aivotutkimuksissa on huomattu, että aivoihin on syntynyt tietynlainen tulehdus. Masennus on siis tietynlainen fyysinen sairaus, mikä oirehtii sekä fyysisesti että psyykkisesti.

Masennukseen voi sairastua kuka tahansa iästä, sukupuolesta ja elämäntilanteesta riippumatta. Jotkut fyysiset sairauksetkin voivat aiheuttaa masennusta kuten: keliakia, kilpirauhasen vajaatoiminta jne.Masennuksen oireet voivat olla monenlaisia ja tämän takia varsinkin nuorilla ja vanhuksilla sitä voi olla vaikea havaita. Oireet, jotka toisilla viittaavat lievä-asteiseen masennukseen, voivat toisilla olla normaalia käytöstä. Masennuksen voi kuitenkin tunnistaa muutamien yleisten oireiden perusteella. Masennuksen keskeinen oire on vakava ja pitkäkestoinen mielialan lasku. Tämän lisäksi esiintyy tarmon ja toimeliaisuuden puutetta. Masentuneen kyky nauttia asioista ja tuntea niihin mielenkiintoa on heikentynyt ja pienikin ponnistus johtaa uupumukseen. Kyky nauttia asioista ja tuntea niihin mielenkiintoa on heikentynyt.

Okei, suurinosa ihmisistä tietää tyypilliset masennuksen oireet, mutta eivät voi silti itse käsittää tai ymmärtää jos jollakin läheisellä on masennus. Masennustilat eivät ole tahdonalaisia tiloja, joista voisi vain päättää päästä eroon ”lakkaamalla surkuttelemasta ja lähtemällä lenkille” tai ”ottamalla itseään niskasta kiinni”. Mitä vakavampi masennus on kyseessä, sitä vähemmän tahdonvoimalla on potilaan voinnin kanssa tekemistä.

Jos masennus jatkuu pitkään hoitamattomana, se pahenee vähitellen, ja pahentuessaan se aiheuttaa yhä merkittävämpiä muutoksia aivoissa ja keskushermostossa, jotka taas puolestaan pitkittävät toipumiseen kuluvaa aikaa ja lisäävät masennustilan uusiutumisriskiä. Uusiutuvat masennusjaksot ovat hoitamattomina usein entistä vakavampia. Masennusta voi hallita tai ehkäistä vain tiettyyn rajaan asti, sillä etenkin vakava-asteinen masennus on tahdosta riippumaton sairaus. Hyväksyvä ilmapiiri edistää masennuksen hoitoa, koska usein masennukseen sairastunut ei itse arvosta itseään, pelkää leimautumista ja kokee hyvin voimakasta syyllisyyttä sekä häpeää sairastumisestaan, vaikka hän itse ei ole voinut sairastumiseensa vaikuttaa.


 Ihminen voi sanoa olevansa masentunut, kun on alakuloinen. Sairaudeksi luokiteltava masennus eli depressio on kuitenkin eri asia. Depressio on yleinen ja edelleen alidiagnosoitu sairaus. Lähes jokaisella on jossain vaiheessa vaikeisiin elämäntilanteisiin liittyviä ohimeneviä mielialan laskun tai surun tunteita, mutta suurimmalla osalla tilanne ei pahene masennukseksi. Masennusta ei pidä sekoittaa suruun.

 Masennukseen liittyy monesti myös erilaisia somaattisia oireita, kuten kipua, fyysistä voimattomuutta ja unettomuutta. Se on yleisin sairaslomaan johtava diagnoosi.

Jos koet olevasi masentunut tai itsetuhoinen, hae itsellesi apua!
Avun hakeminen on todella tärkeää korkean uusiutumis ja pahenemis riskin takia!
Alla linkkejä mielenterveyttä tukeviin sivustoihin, tietoihin sekä  nettikeskustelu apuihin:

 https://www.mielenterveystalo.fi/Pages/default.aspx
 https://sekasin247.fi/
 https://www.mielenterveysseura.fi/fi/tukea-ja-apua
 http://www.netari.fi/
 https://www.tukinet.net/   erittäin hyvää keskusteluapua <-- p="">

Jos tarvitset akuuttia apua juuri nyt:
 Voit joko:
Soittaa 112
Mennä päivystykseen 
TAI
Soittaa valtakunnalliseen kriisipuhelimeen: 010 195 202
 Kriisipuhelimeen soittaessasi voit puhua nimettömänä.

Nähdään seuraavassa tekstissä, Sinttumariaminttu

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Osmon Superhölkkä, 3-sija!

Miten selviän koeviikoista?

Minun tarinani seksuaalisuuteni löytämisestä